Pocket gopher

Definition and stakes

Walter Woelber Dalquest,  Mammals of Washington, Volume 2

“ The pocket gopher is principally nocturnal or crepuscular but sometimes it is active at midday, especially if the day be dark and cloudy. Pocket-gopher activity is indicated by fresh mounds of earth on the surface of the ground. Rarely, an observer may see movement of plants as the gopher molests the roots of the plants, or even see the head and shoulders of an animal that partly emerges from an open burrow. The ordinary gopher mound consists of less than a cubic foot of earth. The earth is forced up from a single opening and usually is pushed out in one direction. ”
Source: Gutenberg

Walter Woelber Dalquest,  Mammals of Washington, Volume 2

“ Lastly the gopher furnishes an important food source for certain fur-bearing mammals and eases the predator pressure on game species.
The subspecies of pocket gopher occupying the Puget Sound area are highly restricted in their habitat preference; they occur only on the grassy prairies of the glacial outwash aprons. They do not occur in woods, brush or even small openings on the borders of the prairies. The alpine forms occupy the mountain meadows and are slightly less selective in their habits.
”
Source: Gutenberg

1911 Encyclopædia Britannica, Volume 12… (1911)

“ The gopher abounds chiefly in the forests, but occasionally visits the open plains, where it does great damage, especially to the potato crops, on which it feeds. It is a nocturnal animal, remaining concealed by day in its deep burrow, and coming forth at night to feed. The eggs, five in number, almost round and 11/2 in. in diameter, are laid in a separate cavity near the entrance. The flesh of the gopher or mungofa, as it is also called, is considered excellent eating.
The name “gopher” is more commonly applied to certain small rodent mammals, particularly the pocket-gopher.
”
Source: Wikisource

Get perspective with Kwize: daily news enlightened by great literature